Matpolicy

Matpolicy på Asklunda Montessoriförskola

Förord:

Förskolan har enligt läroplanen uppdraget att lägga en grund för barnens livslånga lärande. Mätta barn som får bra mat regelbundet lär sig lättare.

Matvanorna har stor betydelse för hälsan, såväl för barn som för vuxna.

Bra matvanor och daglig fysisk aktivitet gör dessutom att barnen blir pigga och får lättare att leka och lära.

Förskolan ska på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos våra barn, men det grundläggande ansvaret har vårdnadshavarna.

Mål:

All vår mat ska lagas från grunden. Maten ska vara näringsriktig, ekologisk, närproducerad, tilltalande och variationsrik.

Vid alla måltider ska en vuxen sitta med som förebild och måltiden ska ätas i en trevlig och lugn miljö.

I vår planering tar vi också hänsyn till att barnen ska äta så lite socker som möjligt.

Syfte:

Genom goda och näringsriktiga måltider i trevlig miljö, där barn och vuxna äter tillsammans, ger personalen möjligheter att förmedla och praktisera en positiv attityd till mat och måltider.

Principer för bra mat på Asklunda:

  • All mat ska tillagas från grunden av anställd utbildad kökspersonal.
  • All mat ska vara näringsriktig och så kort tid som möjligt mellan tillagning och servering, för bevarat näringsinnehåll och god smak.
  • Alla måltider ska vara på fasta och regelbundna tider.
  • Servera frukt eller grönt till varje måltid.
  • Servera endast vatten eller mellanmjölk som måltidsdryck.
  • Minimera socker intaget.
  • Servera i största mån osötade mellanmål.
  • Nötter, inkl. mandel, jordnötter och sesamfrö får inte förekomma i någon mat.
  • Hygieniskt säker mat genom rutiner i systemet för egenkontroll.
  • Barnen ska tvätta händerna före måltiden.

Våra grundvärderingar:

  • Vi vill att barnen ska må bra av och uppskatta maten som serveras.
  • Vi vill att all mat ska vara säker, det vill säga att alla tryggt kan äta maten utan att riskera att bli sjuka. Detta är särskilt viktigt för dem som har överkänslighets– eller allergiska besvär.
  • Vi vill att barnen ska lära sig att alla inte tycker om samma sorts mat, men att ingen mat är äcklig.
  • Vi vill att alla barnen ska smaka på all mat, men inte tvingas äta upp.
  • Vi vill ge alla barn möjlighet att äta i lugn och ro.
  • Vi vill minimera sockret, framför allt i mellanmålet.
  • Vi vill se till att alla barn har ett jämt energiintag under hela dagen, jämn blodsockernivå.
  • Personalen är medveten om sin betydelse om att vara goda förebilder vid måltiderna.
  • Vårt mål är att baka en stor del av vårt bröd som vi serverar och då är det osötat.

Barn med specialkost/annan kost/allergier:

Alla barn har inte en bekymmersfri relation till maten. Allergi- och överkänslighetsbesvär är vanligt på svenska förskolor. För att undvika problem är det viktigt att vårdnadshavarna involverar förskolan i matvalet. Förskolepersonalen/kokerskan ska tillsammans med vårdnadshavaren ta fram en fungerande mat hantering.

Vårdnadshavarna ska lämna information om barnets specialkost/allergi samt intyg från läkare/dietist/BVC. Se Handlingsplan för barn med särskild kost.

Barn med annan kost:

De barn som har en livsstil/kultur med annan kost eller viss typ av allergi som inte kräver läkarintyg måste lämna in en blankett om vad de äter/äter inte. Vid dessa önskemål måste en diskussion föras med förskolechefen/kocken/pedagogerna på avdelningen.

T.ex. överkänslighet för citrus, tomat, nötter, kärnfrukt, vegetarisk mat, kulturell mat m.m.

Högtider, födelsedagar, mys, utflykter, bak m.m.

Vår policy är att undvika att servera sockerrik mat.

Vid följande högtider samt aktiviteter serverar vi:

Högtider:

Påsk: påskbakelse, sockerkaksbotten, osötad grädde samt persikohalva.

Midsommar: jordgubbar med vaniljglass.

Lucia: pepparkakor, lussekatt.

Jul: risgrynsgröt med saftsås.

Utflykter:

Vid stor utflykt med medhavd matsäck är det ni vårdnadshavare som själv bestämmer vad barnen ska ha med. Det är inte tillåtet att ta med läsk och godis.

Aktiviteter med personal, barn och vårdnadshavare:

De arrangemang som vi har dagtid/kvällstid med tårta och kakor är sommaravslutningen och Luciafirandet.

Här är det Ni vårdnadshavare som bestämmer vad barnen får äta.

Pedagogiska måltider:

Måltider ger möjligheter till trevlig samvaro, en stund att ta det lugnt och bokstavligt talat fylla på energi.

De vuxna som äter tillsammans med barnen är viktiga förebilder, bland annat genom att:

  • äta all mat som serveras
  • visa vad en balanserad måltid är
  • smaka på nya maträtter med en positiv inställning

Matvanor grundläggs vi tidig ålder och förutsättningar för att skapa goda matvanor får de hos oss på förskolan vid samvaro mellan vuxna och barn.

Barnen får öva både självständighet och samspel med andra. De tränas i bordskick, att sitta stilla, vänta på sin tur, att se vad andra behöver och att prata en i taget.

De får även lära sig att ta lagom mycket mat. Måltiden erbjuder också tillfällen att träna motoriken, matematik, utveckla språk och social samvaro.

Frukost

Serveras kl 7.45.

Frukosten kan bestå av mjukt bröd, knäckebröd, mellan-bregott, ost, mellanmjölk, lättfil, flingor och grönsak.

Frukt

Serveras från kl 9.00-10.30.

Lunch

Serveras kl. 11.30.

Matsedel finns veckovis på varje avdelnings anslagstavla samt skickas ut på Pluttra

Vi serverar:

Korv eller skinka 1 gg/vecka

Fisk 1 gg/veckan

Köttfärs 1 gg/vecka

Helt kött eller kyckling 1 gg/vecka

Soppa 1 gg/veckan med nybakade bullar eller knäckebröd.

Vegetarisk mat 1-2gg/veckan

Vid varje måltid serveras grönsaker, vatten eller mjölk.

Mellanmål

Serveras kl 14.30.

Vi serverar mjölk och smörgås med olika pålägg, grönsaker, smaksatt lättfil och flingor.

Följande produkter undviker vi att servera eller vid enstaka tillfällen:

  • Smaksatta mejeriprodukter – max sockerhalt 9 g/100 g
  • Lingonsylt – max 2 ggr/månad
  • Ketchup – max 2 ggr/ månad
  • Vi serverar inte Halal eller Kosher mat

 

 

Recent Posts

  1. Asklunda Montessoriförskola utökar Kommentering avstängd
  2. Välkommen till Asklunda Montessori Kommentering avstängd