Matpolicy

Matpolicy på Asklunda Montessoriförskola

Förord:

Förskolan har enligt läroplanen uppdraget att lägga en grund för barnens livslånga lärande. Mätta barn som får bra mat regelbundet lär sig lättare. Den som är hungrig har svårt att koncentrera sig.

Matvanorna har också stor betydelse för hälsan, såväl för barn som för vuxna. Bra matvanor och daglig fysisk aktivitet gör dessutom att barnen blir pigga och får lättare att leka och lära.

Förskolan ska på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos våra barn, men det grundläggande ansvaret har föräldrarna.

Mål:

Vi vill att all mat ska lagas från grunden. Maten ska vara näringsriktig, ekologisk, närproducerad, tilltalande och variationsrik.

Vid alla måltider skall en vuxen sitta med som förebild och måltiden skall ätas i en trevlig och lugn miljö.

I vår planering tar vi också hänsyn till att barnen ska äta så lite socker som möjligt.

Syfte:

Genom goda och näringsriktiga måltider i trevlig miljö, där barn och vuxna äter tillsammans, ger personalen möjligheter att förmedla och praktisera en positiv attityd till mat och måltider.

Principer för bra mat i förskolan:

  • All mat skall tillagas från grunden av anställd utbildad kökspersonal.
  • All mat skall vara näringsriktig och så kort tid som möjligt mellan tillagning och servering, för bevarat näringsinnehåll och god smak.
  • Alla måltider ska vara på fasta och regelbundna tider.
  • Servera frukt eller grönt till varje måltid.
  • Servera endast vatten eller mellanmjölk som måltidsdryck.
  • Minimera socker intaget.
  • Servera i största mån osötade mellanmål.
  • Nötter, inkl. mandel, jordnötter och sesamfrö får inte förekomma i någon mat.
  • Hygieniskt säker mat genom rutiner i systemet för egenkontroll.
  • Barnen ska tvätta händerna före måltiden.

Våra grundvärderingar:

  • Vi vill att barnen ska må bra av och uppskatta maten de serveras.
  • Vi vill att all mat ska vara säker, det vill säga att alla tryggt kan äta maten utan att riskera att bli sjuka. Detta är särskilt viktigt för dem som har överkänslighets– eller allergiska besvär. Se handlingsplan för barn med särskild kost.
  • Vi vill att barnen ska lära sig att alla inte tycker om samma sorts mat, men att ingen mat är äcklig.
  • Vi vill att alla barnen ska smaka på all mat, men inte tvingas äta upp.
  • Vi vill ge alla barn möjlighet att äta i lugn och ro.
  • Vi vill minimera sockret, framför allt i mellanmålet.
  • Vi vill se till att alla barn har ett jämt energiintag under hela dagen, jämn blodsockernivå.
  • Personalen är medveten om sin betydelse om att vara goda förebilder vid måltiderna.
  • Vårt mål är att baka allt vårt bröd som vi serverar och då är det osötat.

Högtider, födelsedagar, mys, utflykter, bak m.m.

Vår policy är att undvika att servera sockerrik mat. Vid följande högtider samt aktiviteter serverar vi:

Högtider:

Påsk: påskbakelse, sockerkaksbotten, osötad grädde samt persikohalva.

Midsommar: jordgubbar med vaniljglass.

Lucia: pepparkakor, lussekatt.

Jul: risgrynsgröt med saftsås.

Utflykter:

Fjärilens och Humlans veckoutflykt: dryck och frukt.

Nyckelpigan och Trollsländans utflykt: dryck och frukt

Vid stor utflykt med medhavd matsäck är det ni föräldrar som själv bestämmer vad barnen ska ha med. Det är inte tillåtet att ta med läsk och godis.

Aktiviteter med personal, barn och föräldrar:

De arrangemang som vi har dagtid/kvällstid med tårta och kakor är sommaravslutningen och Lucia samt föräldrautflykter.

Här är det Ni föräldrar som bestämmer vad barnen får äta.

Födelsedagar:

Vid barnens födelsedag medtager föräldrarna pinnglass till barnen som bjuds efter lunch till de barn som går på den avdelningen där barnet fyller år.

Bak och mys:

Bakning med barnen kommer att göras vid enstaka tillfällen t.ex. inför föräldramöte, drop in, vid lov m.m.

Pedagogiska måltider:

Måltider ger möjligheter till trevlig samvaro, en stund att ta det lugnt och bokstavligt talat fylla på energi.

De vuxna som äter tillsammans med barnen är viktiga förebilder, bland annat genom att:

  • äta all mat som serveras
  • visa vad en balanserad måltid är
  • smaka på nya maträtter med en positiv inställning

Matvanor grundläggs vi tidig ålder och förutsättningar för att skapa goda matvanor får de hos oss på förskolan vid samvaro mellan vuxna och barn.

Barnen får öva både självständighet och samspel med andra. De tränas i bordskick, att sitta stilla, vänta på sin tur, att se vad andra behöver och att prata en i taget.

De får även lära sig att ta lagom mycket mat. Måltiden erbjuder också tillfällen att träna motoriken, matematik, utveckla språk och social samvaro.

Frukost

Serveras kl 7.45.

Frukosten kan bestå av mjukt bröd, knäckebröd, mellan-bregott, ost, mellanmjölk, lättfil, flingor och grönsak.

Frukt

Serveras från kl 9.00-10.30.

Lunch

Serveras kl. 11.30.

Matsedel finns veckovis på varje avdelnings anslagstavla samt skickas ut via e-post.

Vi serverar:

Korv eller skinka 1 gg/vecka

Fisk 1 gg/veckan

Köttfärs 1 gg/vecka

Helt kött eller kyckling 1 gg/vecka

Soppa varje vecka samt nybakade bullar eller knäckebröd.

Vid varje måltid serveras grönsaker, vatten eller mjölk.

Mellanmål

Serveras kl 14.30.

Vi serverar mjölk och smörgås med olika pålägg, grönsaker, smaksatt lättfil och flingor.

Följande produkter undviker vi att servera eller vid enstaka tillfällen:

Grädde – osötad

Smaksatta mejeriprodukter – max sockerhalt 9 g/100 g

Lingonsylt – max 2 ggr/månad

Ketchup – max 2 ggr/ månad

 

 

 

Recent Posts

Asklunda Montessoriförskola utökar

Asklunda Montessoriförskola får ett hundratal nya förskoleplatser när den byggs ut.

Idag går 70 barn på förskolan, som efter om- och tillbyggnaden får åtta nya avdelningar. Inom några år ska en helt ny byggnad stå klar samtidigt som äldre delar av förskolan rustas upp. Efteråt kommer förskolan att ha plats för 150–160 barn.

Förhoppningen är att bygget av den nya delen kan starta i slutet av sommaren 2019 och vara inflyttningsklart i mars året efter.

 

  1. Välkommen till Asklunda Montessori Kommentering avstängd